Saturday, April 18, 2015

Senarai Perlindungan Komplikasi Kehamilan Kad Medikal Health Enrich

,
Prudential Medical Card Health Enrich merupakan satu-satunya medical card di Malaysia yang menyediakan perlindungan bagi komplikasi kehamilan. Perlindungan ini terdapat pada semua pelan kad medikal HealthEnrich kecuali HealthEnrich Vital.

Prudential BSN Takaful akan membayar balik caj berpatutan dan biasa diamalkan bagi caj sebenar yang terlibat yang perlu dari segi perubatan untuk prosedur obstetrik di hospital sekiranya orang yang dilindungi didiagnosis oleh doktor sebagai mempunyai apa-apa komplikasi kehamilan berikut yang timbul semasa peringkat antenatal kehamilan atau semasa bersalin atau selepas kelahiran anak.

Manfaat ini hanya digunapakai kepada orang yang dilindungi wanita di antara umur 18 tahun sehingga 45 tahun. Tempoh menunggu bagi manfaat ini adalah 365 hari selepas tarikh polisi. Manfaat ini termasuk bilik dan penginapan, sebarang pembedahan yang dilakukan, rawatan sebelum dan selepas yang diperlukan untuk komplikasi tersebut.

Berikut merupakan senarai 8 komplikasi kehamilan yang dilindungi beserta penerangan:

1.   Pembekuan Intravaskular
Lebih pengaktifan bagi pembekuan dan sistem fibrinolisis(protein yang mengawal pembekuan darah) yang menyebabkan trombosis mikrovaskular (pembekuan darah yang tidak normal dalam saluran darah kecil); lebih masa yang disebabkan oleh penggunaan berlebihan platelet dan faktor pembekuan, protein pembekuan darah terkawal akan digunakan dan membawa kepada pendarahan utama (pendarahan berlebihan) yang memerlukan rawatan dengan plasma beku dan pekatan platelet. Hanya pembekuan intravaskular yang berlaku akibat daripada komplikasi kehamilan yang akan dilindungi.

2.     Kehamilan Ektopik
Perkembangan ovum yang telah disenyawakan di luar rongga uterus (rahim). Kehamilan Ektopik perlu ditamatkan oleh pembedahan laparotomi atau laparoskopi.

3.     Hydatidiform Mole
Satu penyakit trofoblastik gestasional dengan hiperlasia tidak normal bagi trofoblas (pertumbuhan tidak normal tisu yang sepatutnya berkembang ke dalam plasenta) mengakibatkan rahim yang penuh dengan tisu vili vesikular tidak normal dengan tiada tanda janin. Koriokarsinoma adalah dikecualikan.

4.     Pendarahan Postpartum Memerlukan Histerektomi
Pendarahan berterusan disebabkan oleh rahim yang tidak responsif dan rahim atonik, rahim pecah, atau pelecetan serviks yang besar yang tersebar ke dalam rahim dengan histerektomi yang dilakukan.

5.     Eklampsia
Ia dicirikan oleh kemunculan sawan tonik-klonik (sawan) yang berlaku semasa kehamilan tetapi tidak disebabkan oleh gangguan otak yang sedia ada atau organik.

6.     Embolisme Cecair Amniotik
Satu kecemasan obstetrik di mana cecair amnion, sel-sel janin, rambut, atau serpihan lain memasuki aliran darah orang yang dilindungi melalui dasar plasenta rahim dan mencetuskan tindak balas alahan. Tindak balas ini kemudian mengakibatkan keruntuhan kardiorespiratori (jantung dan paru-paru) dan koagulopati (pembekuan darah yang tidak normal).

7.     Embolisme Pulmonari Semasa Mengandung
Sebuah trombus (darah beku) yang terlepas daripada bahagian distal dan berlegar-legar di dalam sistem pendarahan vena dan kemudian memasuki bahagian arteri pulmonari ketika mengandung. Rawatan segera antikoagulasi harus dimulakan dan diteruskan sehingga sekurang-kurangnya enam (6) minggu selepas bersalin kecuali rawatan antikoagulasi tidak disarankan. Diagnosis mesti disahkan oleh pakar.

8.     Toksemia Semasa Mengandung
Hipertensi yang disebabkan oleh kandungan yang dicirikan sebagai pembentukan kenaikan tekanan darah ketika seseorang wanita mengandung dan wujud protein di dalam air kencing selepas minggu ke-20 kehamilan (hujung minggu trimester kedua atau ketiga)Berapakah caruman bulanan yang perlu anda bayar untuk mendapatkan manfaat perlindungan komplikasi kehamilan di atas? Dapatkan QUOTATION PERCUMA atau boleh terus menghubungi saya 012-3332349 (Aizat)

0 comments to “Senarai Perlindungan Komplikasi Kehamilan Kad Medikal Health Enrich”

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...