Sunday, May 3, 2015

Medical Card Prudential BSN Takaful - Health Enrich

,


Pelbagai syarikat insurans dan takaful yang menyediakan medical card / kad perubatan berada di pasaran dan kita sebagai pengguna haruslah bijak dalam memilih. Bagaimana kita dapat menentukan syarikat mana yang menyediakan medical card yang terbaik???


TIPS UNTUK MEMILIH MEDICAL CARD / KAD PERUBATAN

1.    Cuba anda hubungi mana-mana hospital swasta dan tanyakan medical card yang mana yang mudah untuk diproses dan tiada masalah dari segi claim?. Anda akan mendapat jawapan yang lebih tepat dan adil kerana jika anda tanya saya sudah semestinya saya akan cakap Prudential medical card dan jika tanya kepada agent lain mereka juga akan mengatakan syarikat mereka yang terbaik. Jadi untuk lebih tepat anda hubungi sendiri hospital swasta kerana merekalah yang akan berurusan dengan medical card anda.

2.    Pastikan medical card boleh digunakan secara long-term. Ada sesetengah medical card yang mempunyai bayaran bulanan yang murah tetapi akan meningkat bayarannya kerana perlu renew kontrak setiap tahun. Ini adalah antara medical card jenis short-term. (hubungi saya untuk keterangan lanjut)

3.   Pastikan medical card kita adalah first-party dan bukan third-party. Medical card third party boleh mengundang masalah di kemudian hari kerana syarikat yang mengeluarkan medical card bukan syarikat yang menanggung risiko. Sebagai contoh, terdapat Persatuan Guru-Guru yang mengeluarkan medical card kepada ahlinya. Persatuan Guru-Guru ini tidak mempunyai syarikat takaful sendiri tetapi mereka mengambil medical card dengan syarikat insurans lain untuk ahli mereka. Jika ahli mereka menghadapi masalah claim dan merujuk kepada Persatuan, Persatuan pula akan merujuk kepada syarikat insurans. Nampak tak disini? Proses untuk menyelesaikan sesuatu masalah akan jadi lambat kerana ada pihak ketiga. (boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut)

4. Pilih medical card yang mempunyai manfaat simpanan / pelaburan supaya kita boleh memperoleh pulangan bila perlu.MEDICAL CARD HEALTH ENRICH DARI PRUDENTIAL BSN TAKAFUL

Medical Card Health Enrich merupakan satu-satunya pelan yang cukup lengkap mengikut kemampuan dan bajet seseorang. Ianya terdiri dari 4 pelan iaitu Health Enrich Vital, Health Enrich Select, Health Enrich Advanced dan Health Enrich Premier.HealthEnrich Vital – Medical card untuk mereka yang mempunyai bajet yang sangat terhad. Pelan ini memberi perlindungan sehingga RM300,000 sehingga usia 25, 70 atau 80 tahun.

HealthEnrich Select – Medical card bagi mereka yang berkeluarga dan mempunyai perlindungan terbaik. Manfaat baharu dalam pelan ini ialah perlindungan komplikasi kehamilan. Jumlah had tahunan juga adalah sehingga RM60,000 dan seumur hidup ialah RM600,000. Pelan ini tidak mempunyai ko-takaful. Saya banyak mengesyorkan client saya untuk mengambil pelan Health Enrich Select kerana ia mempunyai kelebihan dari segi bajet yang rendah dan perlindungan yang terbaik.HealthEnrich Advance – Medical card ini untuk mereka yang mempunyai bajet yang tinggi. Pelan ini melindungi anda sehingga RM1,000,000.


HealthEnrich Premier – Medical card ini bagi mereka yang mahukan kemewahan. Pelbagai manfaat ditambah dan dipertingkatkan sebagai contoh perlindungan penjagaan jururawat di rumah seumur hidup dan elaun tunai hospital seumur hidup. Had tahunan juga adalah sebanyak RM200,000 dan seumur hidup RM4,000,000.


Medical Card Health Enrich merupakan medical card pertama di Malaysia yang menyediakan perlindungan bagi komplikasi-komplikasi kehamilan. Klik di sini untuk melihat senarai komplikasi kehamilan yang dilindungi.BERAPAKAH BAYARAN BULANAN???

Bayaran bulanan adalah berbeza mengikut umur, pekerjaan dan status merokok. Berikut saya menyediakan beberapa contoh quotation:

Contoh 1

Anak: Umur 1 tahun
Bayaran bulanan RM120 (RM100 + simpanan RM20)

Manfaat diperoleh:
1. Manfaat kematian / lumpuh kekal keseluruhan – RM25,000
2. Manfaat Medical Card Health Enrich Select Perlindungan Penuh
3. Simpanan RM20 sebulan
4. Contributor (bayaran bulanan akan menjadi percuma sekiranya pembayar iaitu ibu bapa kematian, menghidap 36 sakit kritikal atau lumpuh kekal keseluruhan)

Pada tahun ke-24 jumlah simpanan adalah sebanyak RM30,771. Pada masa ini anda boleh mengeluarkan kesemua duit ini dan ianya boleh digunakan untuk anak anda menyambung pelajaran. Say No To PTPTN! Mana lebih berbaloi? Simpan RM20 bulan-bulan dalam Tabung Haji atau dalam Takaful??Contoh 2

Dewasa: Lelaki Umur 27 tahun
Perokok: Ya
Bayaran Bulanan RM140 (Tiada Simpanan)

Manfaat Diperoleh:
1. Manfaat kematian / lumpuh kekal keseluruhan – RM30,900
2. Manfaat Medical Card Health Enrich Select Perlindungan Penuh
3. Contributor (bayaran bulanan akan menjadi percuma sekiranya pembayar menghidap 36 sakit kritikal atau lumpuh kekal keseluruhan)

Pada tahun ke-30 iaitu umur 37 tahun jumlah simpanan adalah sebanyak RM31,885. Nilai ini sedikit berbanding contoh 1 kerana tiada simpanan bulanan. Walaupun tiada simpanan akaun takaful kita tetap akan mempunyai pulangan tetapi sedikit.Contoh 3

Dewasa: Lelaki Umur 35 tahun
Perokok: Ya
Bayaran Bulanan RM165 (Tiada Simpanan)

Manfaat Diperoleh:
1. Manfaat kematian / lumpuh kekal keseluruhan – RM30,700
2. Manfaat Medical Card Health Enrich Select Perlindungan Penuh
3. Contributor (bayaran bulanan akan menjadi percuma sekiranya pembayar menghidap 36 sakit kritikal atau lumpuh kekal keseluruhan)

Pada tahun ke-30 iaitu umur 64 tahun jumlah simpanan adalah sebanyak RM11,711.Contoh 4

Dewasa: Perempuan Umur 28 tahun
Perokok: Tidak
Bayaran Bulanan RM200 (RM140 + simpanan RM60)

Manfaat Diperoleh:
1. Manfaat kematian / lumpuh kekal keseluruhan – RM25,000
2. Manfaat Medical Card Health Enrich Select Perlindungan Penuh
3. Contributor (bayaran bulanan akan menjadi percuma sekiranya pembayar menghidap 36 sakit kritikal atau lumpuh kekal keseluruhan)


Pada tahun ke-30 iaitu umur 57 tahun jumlah simpanan adalah sebanyak RM76,923. Mana lebih berbaloi? Simpan RM60 bulan-bulan di ASB atau di takaful?


Untuk mendapatkan quotation yang tepat bagi diri anda sila isikan form disini:
http://www.aizattakaful.com/p/quotation-percuma.html
ATAU Boleh terus menghubungi kami:


PENTING
Tempoh menunggu bagi medical card adalah selama 4 bulan sebelum ianya  diaktifkan. Jadi rancanglah dari sekarang kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku di masa akan datang.

4 comments:

 1. medical card mengarut prubsn ,kata tak ada kenaikan , bulan 10 ni naik lagi...baik terminate lah

  ReplyDelete
  Replies
  1. sumbangan slack kosong.. ejen bg ngam2.. tu sbb kena kacau.

   Delete
  2. client sendiri nak budget rendah.. begitu lah jadinyee...

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...